Bitcoin Madenciliği

Henüz yasal ortamlarda tanınmamış olsa da önemli bir yatırım aracı olarak bitcoin günlük hayatta kendine sağlam bir yer edinmiş durumdadır. Sanal ortamda rahatlıkla ödeme yapıp, herhangi birine transferi gerçekleştirilebilmektedir. Büyük oranlarda yükselmesi sayesinde yatırım amaçlı olarak alım, satım yapanlarda oldukça fazladır.

Nasıl Ortaya Çıktı?

2008 yılında Blockchain teknolojisinin yazılmasıyla oluşumun temeli atıldı. Satoshi Nakamoto tarafından yazılan ve Bitcoini tanıtan bir makalenin yayınlanmasıyla kamuoyu durumdan haberdar edildi. Dijital altın olarak da bilinen kripto para, bu teknoloji kullanılarak eşler arası elektronik bir ödeme sistemi olarak kullanılmaya başlandı. Bir anda yükselen fiyatıyla dikkatleri üzerine toplamayı başardı.

Kripto Madenciliği Nedir?

Yükselen değeri ile birlikte akıllarda kripto para elde etmek için bitcoin nasıl üretilir sorusu yer almaya başlamaktadır. Bitcoin’in oluşumu bilgisayarların işlemcileri kullanılarak, karmaşık şifreleme yöntemleri sayesinde eşsiz bir sayısal dizin üretilmesidir. Gelişmiş ekran kartları ile de bu işlemi yapmak mümkündür. Birçok farklı işlemcinin ve ekran kartlarının bir havuzda toplanmasıyla büyük bir enerji elde edilmektedir. Bu enerji matematiksel bir problemi çözmek için kullanılır. Çözümlenen bu problem başka bilgisayarlar tarafından doğrulanır. Üretim bu şekilde gerçekleşir. Elde edilen güç ne kadar büyükse bitcoin üretimi de o kadar fazlalaşır. Bu işleme madencilik adı verilmektedir. Madencilik yaparak bir miktar bitcoin elde edilebilmektedir. Bu bilgisayarın gücüyle doğru orantılıdır. Madencilik yapmak, teknik bilgi ve teknolojik cihazlara ihtiyaç duymaktadır.

Bitcoin nasıl üretilir sorusunun diğer bir cevabı da var olan havuzlara katılmaktır. Madencilik bireysel olarak yapılabileceği gibi var olan havuz sistemlerine katılarak da üretilebilir. Havuzlardaki gelir dağılımları farklılık gösterebilir. Kazanılan toplam gelir belli bir yüzde üzerinden madencilerle paylaşılır.

Kullanılan eşsiz blockchain teknolojisi sayesinde her para eşsizdir. Dolaşımda belli bir miktarda bulunmakta ve belli bir sayının üzerinde üretimi yapılamayacaktır. Piyasalardaki talebi arttıkça fiyatı da yükselmeye devam edecektir. Gelecekte kağıt paranın yerini alması beklenen dijital altın olarak değerlendirilmektedir.